10 científiques importants de la humanitat

1. Hipatia d’Alexandria (370-416) 

Hipatia va ser una filòsofa i mestra de l’escola neoplatònica d’Alexandria al començament del segle V. Va destacar en els camps de les matemàtiques i l’astronomia i va ser membre i cap de l’esmentada escola que, entre altres avanços –alguns fonamentals en geometria o àlgebra. Se’l considera una màrtir de les ciències, ja que va morir a les mans d’un grup cristià per defensar les seves idees.

Retrat fet per nosaltres de l’Hipatia d’Alexandria

2. Sophie Germain (1776-1831) 

Una matemàtica coneguda per la seva teoria de números. Va fer grans avanços de la teoria d’elasticitat. Un dels seus treballs més importants va ser l’estudi dels nombres primers. 

Retrat fet per nosaltres de la Sophie Germain

3. Augusta Ada Byron, condesa de Lovelace (1815-1852) 

Lovelace va escriure el primer algoritme pensat per una màquina pensada pel matemàtic Charles Babbage, però que no va construir. Ella va descobrir una sèrie de signes i normes matemàtiques.

Retrat fet per nosaltres de la Augusta Ada Byron

4. Marie Curie (1867-1934) 

És probablement la més coneguda de les científiques d’aquesta llista. Els seus descobriments van canviar per sempre la història de la física i quàntica. A ella es deuen el descobriment del: del poloni i el radi

Retrat fet per nosaltres de la Marie Curie

5. Lise Meitner (1878-1968) 

També va crear la seva carrera científica. Va formar part de l’equip que va descobrir la fissió nuclear encara que en el seu moment només va obtenir reconeixent per un dels seus companys. 

Retrat fet per nosaltres de la Lise Meitner

6. Emmy Noether (1882-1935) 

Una de les més rellevants matemàtiques de la història, una veritat que va afirmar al mateix Einstein. Aquesta alamana va obtenir grans avanços sobre física teòrica i àlgebra abstracta, especialment de teories d’anells, grups i camps.

Retrat fet per nosaltres de la Emmy Noether

7. Barbara McClintock (1902-1992) 

Les seves investigacions van ser essencials pel món de la genètica. Els seus treballs van ser, durant anys injustament tractats fins que 30 anys més tard va obtenir el mèrit reconeixent amb un premi Novel. 

Foto de lBarbara McClintock. Font: Font: Informació/foto treta/s de: https://www.diariodenavarra.es/noticias/vivir/ciencia/2021/02/10/las-diez-mujeres-cientificas-mas-importantes-historia-716894-3241.html

8. Rosalind Franklin (1920-1958) 

Biofísica i cristal·lògrafa. El seu treball va ser fonamental en la comprensió de l’estructura de l’ADN. Aquest avanço, Sin embargo, no va ser reconegut. Anys més tard altres dos científics van guanyar el Nobel de Medicina. Rosalind ja havia mort. 

Retrat fet per nosaltres de la Rosalind Franklin

9. Jane Goodall (1934) 

Etòloga anglesa. Especialitzada en Primatologia, rama de la mastozoologia. Els seus treballs van ser reconeguts per la comunitat científica amb el Premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica. 

Retrat fet per nosaltres de la Jane Goodall

10. Joselyn Bell (1943) 

Astrofísica nord-irlandesa. Va descobrir junt amb Antony Hewish la primera radiosenyal d’un púlsar l’any 1967(també en aquest cas els honors del Nobel només van caure en ell). La detecció d’aquestes radiofonts ha permès contrastar la teoria de l’evolució estel·lar.

Retrat fet per nosaltres de la Joselyn Bell. Font: Informació/foto treta/s de: https://www.diariodenavarra.es/noticias/vivir/ciencia/2021/02/10/las-diez-mujeres-cientificas-mas-importantes-historia-716894-3241.html

Hem extret informació de la següent font: https://www.diariodenavarra.es/noticias/vivir/ciencia/2021/02/10/las-diez-mujeres-cientificas-mas-importantes-historia-716894-3241.html